divendres, 16 de gener del 2009

L'Illa Isozaki

textoalternativoIlla de Blanes. 1998
[Barcelona Metròpolis Mediterrània nº 62, Tardor 2003]
Illa de Blanes, el Lifepark de la Mediterrània: Blanes, Girona[Institut Cerdà]

L'illa Isozaki[Blanes. Punt de Vista nº 1, Abril 2001]

El complejo lúdico y cultural de la Illa de Blanes ya tiene fecha de inauguración: finales del año 2006[La Vanguardia, 4 de Octubre, 2002]

El conjunto lúdico de la Illa de Blanes (Girona) costará 195 millones y empleará a 1.000 personas[Construfacil.com, 14 de Octubre, 2002]
Arata Isozaki presentó hoy el diseño definitivo del complejo cultural
El conjunto lúdico, comercial y deportivo de la Illa de Blanes (Girona) costará 195 millones de euros, empleará a unas 1.000 personas y recibirá alrededor de 1,1 millones de personas cada año. Según las previsiones, estará abierto al público a finales de 2006.
El arquitecto japonés Arata Isozaki, que también diseñó el emblemático Palau Sant Jordi (Barcelona), presentó hoy al presidente de la Generalitat, Jordi Pujol, el diseño definitivo del complejo cultural que se está construyendo en la Costa Brava.
El proyecto se ubica en una superficie de 80.000 metros cuadrados. Habrá una Ciudad Deportiva y una zona conocida propiamente como Illa de Blanes, que estará repartida en tres áreas: cultural, ocio e innovación.

Equipamientos
La Illa de Blanes, inspirada en el área temática del Mediterráneo, tendrá una plaza marítima abierta, escenario para espectáculos diversos, zona de bares, comercios y restaurantes, un lago, un auditorio y un complejo hotelero de categoría superior con capacidad para 250 habitaciones.
La Ciudad Deportiva contará con un polideportivo, dos campos de fútbol, un centro deportivo, un albergue y una zona de aparcamiento. Ocupará una superficie de 63.000 metros cuadrados y contará con inversiones de 22 millones de euros, incluidos en los 195 millones de todo el proyecto. La mayoría del presupuesto corresponde a inversores privados.

textoalternativo
El primer Life Park de la Mediterrània
[Punt Omega (C33, TVC), 23 d'Octubre, 2002]


Blanes engresca els alcaldes de la Selva i el Maresme amb el projecte de l'Illa Isozaki
[Catalunya Informació (TVC), 12 de Febrer, 2003]


Blanes coloca la primera piedra del complejo diseñado por Isozaki
[El País, 14 de Abril, 2003]


L'Illa Isozaki de Blanes obrirà les seves portes l'any 2007
[Diari de Girona, 21 d'Octubre, 2003]


Marigó assegura que la Ciutat Esportiva anirà endevant i les obres començaran el novembre
[Diari de Girona, 14 de Maig, 2004]


Primers posicionaments al nou plantejament del Concorci Illa de Blanes
[Diari de Girona, 18 de Maig, 2004]

La presentació d'una nova proposta de continguts per a l'Illa de Blanes consistent en una mena de balneari i el nou aplaçament de les obres de la ciutat esportiva provoquen el posicionament de l'arquitecte Arata Isozaki i les crítiques de Ramon Ramos, pare del projecte lúdic Illa de Blanes o Illa Isozaki.
Ramon Ramos es mostra indignat pel nou retard en les obres de la Ciutat Esportiva, nega que s'hagi produit un encariment de 4 milions d'euros en el cost executiu del projecte i es decanta per veure en tot l'asumpte un subterfugi de la Generalitat per no fer-la. Ramon Ramos està convençut que la ciutat esportiva no es farà perquè la Generalitat no vol invertir a Blanes i no s'atreveix a dir-ho.
Pel que fa a la proposta d'optar convertir Illa Isozaki en una mena de Balneari, Ramos ha recordat que el projecte de l'Illa Isozaki ha de servir com a motor de l'economia blanenca i que un balneari mai ho serà.
Qui s'ha manifestat per primer cop és el creador de l'avantprojecte de l'Illa, l'arquitecte japonés Arata Isozaki, que ha declarat que es reserva seguir treballant en el projecte en funció dels continguts i la rendibilitat de l'Illa. Isozaki no garanteix la seva firma al complex lúdic si s'opta per fer-hi un balneari perque no tindria prou rendibilitat "Jo he anat a Caldea i no funciona econòmicament" ha dit.
L'arquitecte no vol deixar una xacra a Blanes. Un arquitecte del prestigi d'Isozaki posa condicions per treballar en un lloc. Una és la qualitat de l'obra i l'altra és la seva rendibilitat. Segons Isozaki, la rendibilitat és important perquè va molt lligada a l'índex d'edificabilitat. Com més rendible sigui el projecte menys espai s'haurà d'ocupar dels 50.000 metres disponibles a primera línia del mar i més espaiós serà el complex.

textoalternativo


Isozaki haurà de refer l'illa de Blanes per adaptar l'edifici a la idea d'un gran balneari
[Laura Juanola. El Punt, 10 de Juny, 2005]


La meitat de l'Illa Isozaki de Blanes serà en un parc urbà
[Laura Juanola. El Punt, 26 de Juny, 2006]

La maqueta no serveix
La maqueta de l'edifici que va dissenyar Arata Isozaki, en el qual hi havia d'anar un centre virtual i mundial del coneixement, no es podrà aprofitar de cap manera per al nou edifici balneari. S'haurà de tornar a començar a treballar de zero i tota la feina feta per Isozaki per a l'edifici quedarà en un calaix oblidada. Per fer aquesta maqueta i l'avantprojecte de la ciutat esportiva, l'arquitecte japonès va cobrar prop de 2,5 milions d'euros. L'alcalde, però, sosté que els diners no s'han llançat del tot perquè l'avantprojecte de la ciutat esportiva ha servit. Marigó considera que abans de dissenyar arquitectònicament un edifici s'ha de saber perquè es farà servir.

L'illa Isozaki de Blanes tindrà ara un centre d'aigües al parc del Mar[Laura Juanola. El Punt, 28 d'Octubre, 2006]
OPINIÓ:
El que podiem haver estat, un dels referents de tot Catalunya, treball per a 1.000 persones, disposar d'una àrea temàtica del Mediterrani, tenir una plaça marítima oberta, un escenari per a espectacles diversos, zona de bars, comerços i restaurants, un llac, un auditori i un complex hoteler de categoria superior.

En quant a la meva opinió personal... prefereixo reservar-me'la perquè podria escalfar-me i dir coses que no toquen, i més pensant en els diners que ens ha costat tot el tema de l'illa i el balneari, per no tenir encara res de res... quina pena de poble, fem riure.

Altres notícies relacionades:
* L'Illa de Blanes

* La Ciutat Esportiva de Blanes

* Ciutat Esportiva Blanes pèrdua de subvenció

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 
Anar a dalt