dimarts, 27 de gener del 2009

Girona ciutat de cultura

Girona ciutat culturaGirona és una ciutat que es troba situada al nord-est de Catalunya, situada a la confluència dels rius Onyar, Güell, Galligants i Ter, a una altitud de 70 m, a l'anomenat pla de Girona. És la capital de la comarca del Gironès i de la província de Girona.
Girona limita al nord amb els municipis de Sant Julià de Ramis i Sarrià de Ter; a l'est, els de Celrà i Juià; al sud-est, amb el de Quart; al sud-oest, amb els de Fornells de la Selva i Vilablareix; i a l'oest amb els de Salt i Sant Gregori.
Compta amb prop de 100.000 habitants.

Girona ciutat culturaEls primers pobladors en van ser els ibers de la tribu dels Indigets, situats als poblats dels punts elevats que envolten i clouen el pla de Girona, com el del congost de l'actual Sant Julià de Ramis, que era el més important. En el si de les guerres de Sertori (82-72 aC), vers el 77 aC Pompeu edificà un oppidum (plaça forta emmuralllada) sobre la Via Heraclea (futura Via Augusta) per defensar-la i lluitar contra el sediciós Sertori, de la facció dels populares, que s'havia aixecat en armes a la Hispània romana contra Sul·la, de la facció dels optimates i que controlava el poder a Roma. És aleshores, per aquestes necessitats militars, que els ocupants romans fundaren l'originària Girona, que s'anomenava en aquells moments Gerunda, l'etimologia de la qual encara no s'ha aclarit, per bé que podria significar "entre l'Undarius", nom que rebia en llengua ibera l'actual riu Onyar.

Girona ciutat culturaEls llocs d'interés que us recomanem per veure si aneu a visitar la ciutat són:
* La Catedral de Girona, construïda entre els segles XII i XVIII, té elements romànics, |gòtics i barrocs. Té la nau gòtica més ampla del món (22,98 m).
* L'església de Sant Feliu la Major de Girona
* El monestir de Sant Pere de Galligants
* El Call jueu
* El Barri Vell
* Les muralles
* Les cases de l'Onyar
* La Farinera Teixidor i la Casa de la Punxa
* El Parc de la Devesa
* La rambla de la Llibertat
* La Plaça de la Independència
* Els ponts sobre l'Onyar

Font: Viquipèdia

Altres notícies relacionades:
* Font Gòtica de Blanes

* Castell Sant Joan de Blanes

* Lloret de Mar, municipi turístic de la Costa Brava


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 
Anar a dalt