divendres, 16 de gener del 2009

Font Gòtica de Blanes

Font gòtica blanesLa font gòtica de Blanes és una font situada al carrer Ample de Blanes i és la més ben conservada de l'arquitectura gòtica catalana.

Va ser un regal de Violant de Prades, filla del comte de Prades i esposa de Bernat V de Cabrera, a la vila de Blanes de l'any 1438. La construcció de la font va ser una resposta a una situació d'insalubritat que, fins i tot, havia pogut provocar algun tipus d'epidèmia entre els blanencs de la baixa edat mitjana. La font és força particular si tenim en compte els seus fins humils com a abeurador de persones i animals. Amb agulles que s'eleven al cel, cresteries i pinacles, i coronada per un àngel, estil normalment emprat per construccions religioses o militars. Hi destaca un medalló amb l'escut dels Cabrera.

És de planta octogonal i formada per tres nivells: a la part inferior hi ha l'abeurador amb brolladors, a la part central s'hi troba el diposit dividit en dues parts per un guardapols, i a la part superior mènsules decorades amb personatges humans i animals que probablement servien de base a tres escultures avui desaparegudes. També s'observa l'escut dels Cabrera i el del gremi de paraires de la vila.

A la part superior, per sobre la cornisa, destaca un joc de cresteria molt treballada, amb una agulla octogonal rematada amb la figura d'un àngel. Bona part dels elements constructius estan fets amb pedra de Santanyí, procedent de l'illa de Mallorca.

L'estat actual és fruit d'una restauració per assegurar les pedres i separar-la del teatre modern adossat, antic cinema Maryan, les obres van acabar el 2006 i continua subministrant aigua potable.
Fotografia de: Jose Gonzalvo.
Reproducció de: Wikipedia.


Video de l'Albert Serrano (www.malgratconfidencial.com)


Altres notícies relacionades:
* Sa Palomera

* Castell Sant Joan de Blanes

* Girona ciutat de cultura

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 
Anar a dalt