divendres, 16 de gener del 2009

L'Illa de Blanes

Blanes, illa isozakiSembla que es torna a parlar de l'illa de Blanes, un espai a on un dia es va plantejar la creació del que va ser el somni de la nostra ciutat l'illa Isozaki, creant una gran espectació entre tots els blanencs. Una construcció que es va començar a projectar allà per l'any 1998 i que pretenia ser un atractiu únic i referent a tot Catalunya, però en el llarg d'aquest temps els nostres polítics no han estat capaços de unir-se i treballar per un bé conjunt, Blanes.
Jo vaig quedar meravellat pel que era el projecte Isozaki, fins i tot vaig pensar que Blanes, per fí, seria un referent a tot Catalunya amb un edifici únic i realment majestuós.

A la web http://www.bcn.es/ trobem una descripció del que havia de ser la nostra Illa, una creació del famós arquitecte Arata Isozaki, conegut mundialment pel Palau Sant Jordi de Barcelona (1990), el Museu d’Art de la Província de Gumma, a Takasaki, Japó (1978) i el Museu d’Art Contemporani de Los Angeles, EUA (1986).
Catalunya
ILLA DE BLANES. 1998

Illa Isozaki"L’Illa de Blanes vol ser un lloc de trobada. Neix amb la voluntat de materialitzar-se físicament per convertir-se en un espai d’acollida, destinat a viure, experimentar i crear al mateix ritme que la història. Ha de permetre, per tant, una renovació i un reciclatge per adaptar-se al pas del temps: es necessita un espai amb voluntat de permanència per acollir uns espais en contínua evolució.
Els elements que li conferiran aquesta característica seran les dues superestructures que defineixen el projecte: la “Gran Coberta” i la “Gran Plataforma” que conformen l’espai més pròxim al front marítim.
Aquests són els elements amb caràcter de permanència que suportaran el pas del temps per esdevenir la icona del nou Blanes: una icona que apareix com a mecanisme de diàleg amb l’entorn, amb Blanes i la seva història, i que es convertirà en el nou paisatge de referència del seu entorn immediat, avui dia desestructurat.
Sota la “Gran Coberta” i la “Gran Plataforma” s’hi ubicaran els diferents continguts al llarg dels anys. Amb aquesta finalitat, per les dimensions que tenen i a causa de la voluntat d’esdevenir un nou referent arquitectònic mundial, s’utilitzarà un nou sistema constructiu basat en les teories sobre estructures orgàniques tridimensionals anomenat ESO (Evolutionary Structural Optimization). Aquest nou sistema permetrà construir-les amb les dimensions mínimes i més racionals i aconseguir les característiques espacials desitjades."


Aquest podia ser per fi el referent del nostre poble, tenir alguna cosa més que "platja i sol", he dit platja ?, bé ara ja no tenim ni platja.

Després d'aquella idea, va arribar un altre govern i va canviar els plantejaments i després d'aquell ha arribat un altre govern... uns darrera dels altres i encara sense tenir definit que hem de fer en un terreny espectacular, que pot ser un lloc de referència a Catalunya i que reactivi l'activitat turística a Blanes.

Illa de Blanes, IsozakiDesconec si encara estem a temps de recuperar un somni, però crec que l'Illa Isozaki és justament l'element que podria tornar a Blanes el que es mereix, un lloc emblemàtic, espectacular, que reactivi el nostre poble i que ens faci tornar a pujar al tren de les poblacions més pròsperes. Penso que aquest edifici pot aportar molts llocs de treball i ser l'atractiu de tot Catalunya.

Ja se que la intenció és obrir un concurs de idees per aportar llum a que fer en aquella zona, però sincerament, penso que encara estem a temps de no perdre una oportunitat única per al nostre poble de Blanes.

Una oportunitat que tornarà a Blanes al seu lloc, a ser el referent de la Comarca, de Girona, trobant un lloc de referència dins Catalunya.

I el més important, generaria un àrea important laboral que faria que molts blanencs trobessin feina dins la nostra població.

Altres notícies relacionades:
* L'Illa Isozaki

* La Ciutat Esportiva de Blanes

* Ciutat Esportiva Blanes pèrdua de subvenció

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 
Anar a dalt